Teatteri Quo Vadis

Theatre Quo Vadis

TariNoita

joulukuu 3, 2015
admin

TariNoita ihmisiltä ihmisille

Näyttelijä Annina Rokan vetämänä Teatteri Quo vadis aloitti vuonna 2014 projektin, jossa
sadutusmenetelmää ja improvisaatiota käyttäen kerätään ja muokataan lasten ja ikäihmisten omia tarinoita ja ideoita esityksiksi. Työssä hyödynnetään esittävän taiteen, musiikin, teatterin ja tanssin mahdollisuuksia ihmisten kohtaamisessa sekä heidän elämäntarinansa kunnioittamisessa.

”Tarinoita ihmisiltä ihmiselle”-projekti on Annina Rokan sovellus suomalaisesta sadutus-menetelmästä.
Projektissa kerätään tarinoita ja pyydetään kertojalta lupaa tehdä hänen tarinastaan dramatisointi, laulu, tanssi tai kuva. Lähtökohtainen työskentelymetodi on improvisoida yhteisössä ryhmän ja kanssataiteilijan, esimerkiksi tanssijan tai muusikon kanssa. Elävässä yhteisessä tilanteessa hyödynnetään draaman erilaisia pelejä, leikkejä ja harjoitteita.

TariNoita voi toimia notkeasti lyhyelläkin varoitusajalla. Taiteelliselle tiimille se on tyyliltään aina urakka. Kahdella harjoituksella valmistetaan tarinankeruu-tapaamisessa kerätystä materiaalista runko, joka improvisoinnin avulla esitetään nopeimmalla aikataululla jo parin kolmen päivän päästä kertojalle
ja hänen yhteisölleen. Jo kerättyä materiaalia voidaan hyödyntää ja koota niistä esityksiä eri tilaisuuksiin. On paljon mahdollista, että joku tarina kasvaa lyhytelokuvan aiheeksi tai jostain kokonaisuudesta halutaan muokata kokonainen teatteriesitys valoineen lavasteineen.

Osa tarinoista jatkaa kulkuaan, kertojan siihen suostuessa, seuraavaan paikkaan, kaupunkiin tai maahan. Näin terveiset ja tarinat ihmisiltä ihmisille matkaavat olomuotoaan muutellen paikasta toiseen. Ydin on inhimillisyydessä ja kaikkia koskettavien perusasioiden, elämän suurten kysymysten, käsittelyssä pienten henkilökohtaisten kokemusten pohjalta. Näyttelijä tai muu taiteilija yhteisössä toimii tarinansaattelijana, keskustelijana, juontajana ja johdattelijana tilanteen mukaan keskittyen siihen, mistä yleisö tai kanssataiteilija inspiroituu.
Anninan lähtökohtainen työskentelymetodi on improvisoida tekstin pohjalta muusikon kanssa. Tarinankertoja ja hänen lähipiirinsä näkevät seuraavassa tapaamisessa millaisen heijastuspinnan hänen tarinansa ammattitaiteilijoissa on saanut aikaiseksi.

TariNoita jää vuoden 2015 joulukuun kiertueen jälkeen pois Quo vadiksen ohjelmistosta.

 

 

Näyttelijä Annina Rokka sekä valo- ja äänisuunnittelija Juha Tuisku

Voit jättää tähän viestisi

Required fields are marked *.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggers like this: