Perhe

Evoluutio: Maija Rissanen, Timo Pajunen-Noroila, Minerva Kautto. Kuva: Erkki Lampén

EVOLUUTIO

Evoluutio sai ensi-iltansa Helsingin juhlaviikkojen Stage-festivaalilla Korjaamossa elokuussa 2015.
Esitys on suunniteltu kiertäväksi ja on nyt tilattavissa vierailulle.

”Evoluutiossa mennään suoraan päin tieteen ja tekniikan eettisiä ja moraalisia kysymyksiä. Millainen ihmisen pitäisi olla, jottei se tuhoaisi koko ihmiskuntaa ja koko maapalloa?”  Maria Säkö, HS

Evoluutio on scifi-näytelmä, dystopia kahtia jakautuneesta maailmasta. Sen tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, aikaan jossa ympäristökatastrofit ja maailmanlaajuiset konfliktit ovat hajottaneet useiden valtioiden sosiaalisen- ja teknisen infrastruktuurin. Aikaan, jossa hyväosaiset ovat rakentaneet suljettuja kaupunkeja joiden hyvinvointiin ei ulkopuolelle jääneillä ole mahdollisuutta.

Näytelmän keskiössä on perhe, joka on sitoutunut maailmanlaajuiseen, maanalaiseen organisaatioon, jonka tavoite on ihmislajin – ja siinä samalla koko planeetan evoluution suunnan muuttaminen. Vanhemmat aiheuttavat erilaisin käsittelyin mutaatioita perheen tyttäressä. Tavoitteena on, että keinotekoisesti aiheutetut geneettiset muunnelmat siirtyvät myöhemmin suvun jälkeläisten geeneihin, joiden ansiosta kehityksen suunnan tulee muuttamaan aivan uusi ihmislaji.

Ihmislaji, joka ei ole lähtökohtaisesti itsetuhoinen.

“Evoluutio on hurjista aineksistaan huolimatta täynnä irtonaista leikkiä, pippurista puskateatterihuumoria, välitöntä esiintymisen iloa ja ronskia otetta.”  Maria Säkö, HS

Tytär ja äiti

Evoluutio: Minerva Kautto ja Maija Rissanen. Kuva: Erkki Lampén

Evoluutio on työryhmälähtöinen projekti, jossa käsikirjoituksen runko ja kohtausten pohjat ovat syntyneet vuoden 2014 aikana erilaisten harjoitteiden ja improvisaatioiden tuloksena – se on näyttämölle kirjoittamista näyttämöltä käsin. Työskentelytapa yhdistää taiteellisen ja tieteellisen tutkimuksen – näyttämötaiteen, evoluutioteorian, evoluutiopsykologian ja kulttuurintutkimuksen.

Evoluution on kirjoittanut ja ohjannut dramaturgi-näytelmäkirjailija-ohjaaja Marko Järvikallas (TeM). Siinä näyttelevät Maija Rissanen (TeM), Minerva Kautto (TeM) ja Timo Pajunen-Noroila. Valo- ja äänisuunnittelun sekä musiikin sävellyksen on tehnyt äänisuunnittelija Juha Tuisku. Lavastuksesta vastaa tekstiili- ja yhteisötaiteilija Tuula Nikulainen. Työryhmän asiantuntijana on toiminut Helsingin Yliopiston evoluutiotutkija Heikki Helanterä (FT).


ESITYKSEN TARPEET

Esitys on suunniteltu lähtökohtaisesti kiertäväksi. Se sopeutuu hyvin monenlaisiin tiloihin.

Esitys vaatii:

  • vähintään 6x5m lattiatilan ja 3m korkeuden
  • kiinnitysmahdollisuuden kattoon sähköä 3x16A laitteille
  • vähintään 6 tunnin pystytysajan

Teatteri Quo Vadis tuo kaiken tarvittavan tekniikan mukanaan.
Esityksen käsikirjoitus on mahdollista tilata nähtäväksi.
Esitys sopii myös koululaisille, sitä on esitetty Helsingissä lukiolaisille.

Helsingin sanomien arvio esityksestä: HS arvio
Extempore kulttuuriblogit : blogit.extempore.fi

LISÄTIETOJA, TILAUKSET:
Marko Järvikallas
p. +358504645998
mjarvikallas@gmail.com

hans3-e1510657330577.jpg

Evoluutio: Minerva Kautto ja Maija Rissanen. Kuva: Erkki Lampén

Evoluutio: Timo Pajunen-Noroila, Minerva Kautto ja Maija Rissanen. Kuvat Erkki Lampén

Create a website or blog at WordPress.com
%d bloggaajaa tykkää tästä: