TariNoita: Miriam

Esitykset

la 13.8.2022 19:00 › Studio Muonavarasto Black Box, Oulu › Osta liput
su 14.8.2022 15:00 › Studio Muonavarasto Black Box, Oulu › Osta liput
la 20.8.2022 19:00 › Studio Muonavarasto Black Box, Oulu › Osta liput
su 21.8.2022 15:00 › Studio Muonavarasto Black Box, Oulu › Osta liput

Esitys on tilattavissa, ota yhteyttä!

Kantaesitys nähtiin Oulun Juhlaviikkojen Ekstrat -ohjelmistossa 13.8.2022.

Esityskieli: suomi

Esitys muutoksesta

Teatteriteos Miriam tutkii muutoksen kourissa kamppailevien ihmisten erilaisia selviytymis- ja sopeutumiskeinoja. Miriam kurkottaa teatterin keinoin yli sukupolvien, kansallisuuksien ja maantieteellisten rajojen. Esityksen tarinat on henkilökohtaisissa tapaamisissa kerrottu ja luovutettu esityskäyttöön. Kertojat ovat eri ikäisiä maahan- ja maastamuuttajia sekä hoivakotien kantasuomalaisia.

Muuttuneessa maailmantilanteessa pakomatkat ja selviytymistarinat resonoivat eri lailla kuin ennen. Ihan tavalliset ihmiset joutuvat tilanteeseen, jossa on selvittävä. Kaiken keskellä heille tapahtuu elämässään inhimillisiä asioita. Rakkaus, avioliitto, lapsen syntymä, sairastuminen tai petetyksi tuleminen koskettavat yksilöä tunnetasolla yhtä lailla, vaikka elämän puitteet olisivat hyvin erilaiset.

Erilaiset luonteenlaadut, yllättävä sinnikkyys tai uskomaton joustamiskyky voivat olla elämän käännekohdissa suuntaa määrääviä. Mikä on se kannustin, joka saa puskemaan läpi harmaan kiven tai rikkomaan lasikatot? Onko se toivo? Vai pakko? Vai kenties molemmat yhtä aikaa?

Esitystä valmistelevassa projektissa on pidetty työpajoja, muistelukerhoja ja henkilöhaastatteluja. Työryhmä on pyrkinyt vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta eri yhteisöissä.

Tarinoiden keruun ja käsikirjoituksen työryhmän improvisoinnin pohjalta on tehnyt Annina Rokka.  Lähtökohtana on käytetty Miida Sammalen novellia Miriam, sinä puhut satuja.

”Esityksellä luomme ymmärrystä ja siltaa eri ikäisten ja eri kulttuuritaustasta tulevien ihmisten välille”, Rokka kertoo.

Paavo J. Heinonen, Kaltio (lue koko artikkeli)

Työryhmä

Ohjaus / Mikko Korsulainen
Lavastus, pukusuunnittelu ja graafinen ilme / Hanna Holopainen
Pukujen toteutus / Olli Niemi
Valot, äänet ja tekninen toteutus / Otto Joki
Lavalla / tanssija Mia Lappalainen, muusikko Mika Kolehmainen ja näyttelijä Annina Rokka

Lue käsiohjelma tästä

Yhteistyössä

Vanhempien Akatemia®, Oulun kaupungin ikäihmisten palvelut ja ympärivuorokautiset palvelut sekä Caritas Palvelut Oy.

Kiitos tuesta

Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Alli Paasikiven säätiö ja Teatteri Quo Vadis.

TariNoita

TariNoita-projekti on Quo Vadiksen osana toimiva yhteisöteatteri Oulun seudulla. Annina Rokka kerää ja muokkaa lasten ja ikäihmisten omia tarinoita ja ideoita esityksiksi käyttäen sadutusmenetelmää ja improvisaatioita. Työssä hyödynnetään esittävän taiteen, musiikin, teatterin ja tanssin ammattilaisia ihmisten kohtaamisessa sekä heidän elämäntarinansa tulkinnassa.

Sadutus on suomalainen menetelmä, jossa henkilöä pyydetään kertomaan tarina. Se kirjataan sana sanalta. Siinä haastattelija asettuu kuuntelemaan kertojaa, antaa aikaansa ja osoittaa kiinnostusta ja arvostusta tarinankertojan ajatuksille. Kertojaa ei johdatella eikä keskeytetä.

TariNoita-ohjelmistosta voi tilata oman esityksen tai useita erilaisia kokonaisuuksia.

Tilaukset ja lisätiedot: Annina Rokka annina.rokka ( at ) gmail.com, puh. 040 7644706