Ohjelmisto

Dreams of Witkacy

Maalauksessa on viisi erilaista hahmoa.

Kantaesitys 7.10.2022, Réplika Teatro, Madrid.

Witkacyn unet ammentaa inspiraationsa puolalaisen runoilijan, näytelmäkirjailijan, romaanikirjailijan, taidemaalarin, valokuvaajan ja filosofi Stanisław Ignacy Witkiewiczin (”Witkacy”, 1885–1939) maailmasta. Teos on musiikkia, videota ja liikettä yhdistelevä absurdi kuvaus uusista, huomisen unista.

Suomalais-espanjalainen yhteistuotanto jatkaa Quo Vadiksen ja madridilaisen Réplika Teatron aiempaa yhteistyötä. Työryhmän lähtökohtana on tutkia, mitä tarkoittaa olla yksilö muuttuvassa yhteiskunnassa, kun absurdista on tullut uusi normaali. Millainen on se uusi sosiaalinen, kulttuurinen ja ekologinen ympäristö, jossa ihminen ja toislajiset eläimet elävät? Millainen vuorovaikutus on mahdollista, ja miten? Witkacyn dystopioissa yksilö muuttuu usein osaksi koneistoa, joka on turruttanut hänet monin eri tavoin. Witkacyn unet haluaa antaa yksilölle mahdollisuuden selviytyä: se tapahtuu uusia, tuoreita unia näkevän yhteisöllisyyden kautta. 

Witkacyn absurdi dekadenssi luo esityksen tyylin: kuoleman ja elämän rajaviivojen häivyttäminen, väkivallan läsnäolo, vallankumouksen holtiton arvaamattomuus, rakkauden ja seksuaalisuuden impulsiivisuus… 

Quo Vadis ja Réplika käynnistivät yhteistyönsä Tampereen Työväen Teatterin residenssissä kesäkuussa 2021. Se aloitti Suomessa ja Espanjassa tapahtuvien työpajojen sarjan. 

Witkacyn unet on monikielinen, siinä puhutaan suomen lisäksi espanjaa, englantia ja puolaa. Esitys tulee ensi-iltaan vuonna 2022.

Työryhmä

Ohjaus / Mikolaj Bielski
Käsikirjoitus / Marko Järvikallas
Sävellys, muusikko / Víctor Heitzmann
Näyttämöllä / Miguel Deblas, Eeva Karoliina, Minerva Kautto ja Maija Rissanen 
Tuottaja / Krista Mäkinen

Yhteistuotanto

Réplika Teatro (ES)

Kiitos tuesta

Taike, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Tampereen Työväen Teatteri